toggle menu

50 miljoen plofkippen hebben pijnlijke voetzweren

50 miljoen plofkippen hebben pijnlijke voetzweren

Ondanks strengere wetgeving lijdt 15 tot 20 procent van de plofkippen aan pijnlijke voetzweren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

Jaarlijks lijden zo'n 50 miljoen plofkippen aan voetzweren die veel pijn veroorzaken. Volgens de onderzoekers komt de aandoening wel minder vaak voor dan zeven jaar geleden. Voetzweren ontstaan voornamelijk doordat de dieren zijn doorgefokt en een leven lang in hun eigen, zure uitwerpselen moeten staan, stelt Wakker Dier.

'Dit bewijst dat de ellende voor de plofkip nog lang niet voorbij is', aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Ook kreupelheid die voortkomt uit pijnlijke pootproblemen is een groot welzijnsprobleem. Verder is 95 procent van de plofkippen gefrustreerd door een gebrek aan afleiding en ruimte, blijkt uit het onderzoek.

Zelden voetzweren bij Beter Leven-ster

Kippen met één Beter Leven-ster hebben zelden voetzweren. Het Beter Leven keurmerk bestaat al een tijdje en moet de consument helpen om een bewuste keuze te maken voor diervriendelijker vlees. Radar besteedde eerder aandacht aan het keurmerk in een uitzending:

Bekijk: Beter Leven keurmerk

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant