51 Belgische pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege fipronil

51 Belgische pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege fipronil

In België blijven 51 pluimveebedrijven vooralsnog geblokkeerd, waarvan 22 legkipboerderijen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Landbouwminister Denis Ducarme had gevraagd om meer gegevens na kritiek in binnenland, Nederland en Duitsland over het gebrek aan transparantie over de aanpak van het eierschandaal in België.

Fipronil gevonden bij 21 bedrijven

Oorspronkelijk zijn preventief 86 pluimveebedrijven geblokkeerd waarvan 48 legbedrijven. Ook op opfok- en vermeerderingsbedrijven zijn uit voorzorg monsters genomen. Op 21 bedrijven heeft de Belgische autoriteit fipronil-besmetting gevonden. Het gaat om concentraties van maximum 0,092 mg per kilo, ruim onder de EU-grenswaarde van 0,72 mg/kg.

Besmetting al in juni ontdekt

Het FAVV wist al in juni van de fipronil-besmetting maar lichtte daar pas op 20 juli de buurlanden over in.

Update: te hoge concentratie aangetroffen bij verdacht bedrijf

Bij een van de 'verdachte' Belgische pluimveebedrijven zijn toch te hoge concentraties giftige fipronil gevonden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dinsdag in een persbericht. Het betrokken bedrijf lag al sinds 18 juli stil vanwege de aanwezigheid van de gifstof maar die was onder de Europese veiligheidsnorm. Nu blijkt uit nieuwe monsters dat met 0,92 mg per kilo de grens van 0,72 fors is overschreden.

Tegenanalyse

Het bedrijf liet zelf een tegenanalyse uitvoeren. Het FAVV en het betrokken laboratorium onderzoeken nu hoe het verschil zo groot kan zijn. De besmette eieren hebben volgens het FAVV 'in principe de consument niet bereikt'.

Brussel onderzoekt handelen België

Het agentschap zegt de Europese Commissie te hebben ingelicht. Het FAVV ligt onder vuur vanwege de gebrekkige communicatie over de problemen met de eieren. Brussel onderzoekt of België wel tijdig aan de bel heeft getrokken. Dat gebeurde pas op 20 juli.

Bron: ANP

Ook interessant