toggle menu

60 procent minder drugsafval in Oost-Nederland

60 procent minder drugsafval in Oost-Nederland

In Oost-Nederland is sprake van 60 procent minder dumpingen van drugsafval ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt De Gelderlander.

Criminelen die synthetische drugs produceren, lijken andere manieren te hebben gevonden voor het lozen van gevaarlijk drugsafval. Volgens een politiewoordvoerder is in het hele land sprake van een daling. 'In 2019 hebben we in Gelderland twaalf keer drugsafval aangetroffen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode als nu nog 29 keer.' In Overijssel werd dit jaar nog maar één keer drugsafval aangetroffen. In het eerste half jaar van 2018 waren er in deze provincie zes dumpingen. Drugsdumpingen komen al jaren veelvuldig voor in Limburg en Brabant.

Minder chemische drugs?

De politie denkt echter niet dat er minder chemische drugs worden geproduceerd. Het is nog gissen hoe dat kan, zegt een woordvoerster van de politie-eenheid Oost-Nederland. Specialisten moeten vaten met resten chemische vloeistof opruimen en de omgeving schoonmaken.

Volgens de politiewoordvoerster kan het zijn dat criminelen door alle aandacht voor drugsdumpingen voorzichtiger zijn geworden en hun afval beter verbergen. De vondst van 45.000 liter drugsafval in een loods in Voorthuizen donderdag kan daar een voorbeeld van zijn. Bekend is ook dat chemicaliën worden weggespoeld in sloten en in het riool. 'Maar een andere productiemethode met minder afval is ook mogelijk. We weten het op dit moment gewoon niet', aldus de zegsvrouw.

Bekijk ook de uitzending over dit onderwerp.

Bron: ANP MediaWatch / De Gelderlander

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant