60.000 handtekeningen voor afschaffing hondenbelasting

60.000 handtekeningen voor afschaffing hondenbelasting

De Tweede Kamer kreeg vandaag een petitie overhandigd met 60.000 handtekeningen voor het afschaffen van de hondenbelasting. Gary Yanover, de opsteller van de petitie, noemt deze belasting onrechtvaardig en gebaseerd op willekeur. Dit schrijft NOS.

201 van de 355 gemeenten heffen volgens Yanover hondenbelasting. De belastingen liggen tussen de 15 en 125 euro per jaar en zijn volgens Yanover gebaseerd op de bedragen die gemeenten nodig hebben om hun begroting te dichten. 'Dat geld verdwijnt vervolgens in de algemene middelen en kan door gemeenten overal voor worden gebruikt. Het is een misverstand dat het wordt ingezet voor bijvoorbeeld het opruimen van hondenpoep', aldus Yanover.

Honden zijn volgens Yanover meer dan alleen goed gezelschap. Ook bevorderen ze volgens hem de conditie van hun baasjes, omdat ze moeten worden uitgelaten. De dieren zijn ook goed voor sociaal contacten. Hiermee besparen ze de gemeenschap veel geld op gezondheid, stelt Yanover.

Yanover hoopt dat met deze petitie de hondenbelasting wordt afgeschaft. 'De wet dateert uit 1461 en werd gebruikt om armen te helpen. Pas later werd het geld ingezet om controle te krijgen over de te grote hondenpopulatie. Maar nu is het gewoon een algemene belastingmaatregel. Gemeenten mogen de belasting nu heffen omdat ze daartoe bevoegd zijn volgens de gemeentewet. Om dat te veranderen, is hulp van de Tweede Kamer nodig.'

Bron: NOS

Ook interessant