78% zakt voor Nationaal Verkeersexamen

78% zakt voor Nationaal Verkeersexamen

Het Kampioen Nationaal Verkeersexamen is achter de rug en de uitslag is schokkend. 78 procent van de deelnemers maakte teveel fouten.

ANWB onderzocht hoe het gesteld is met de verkeerskennis van Nederlandse automobilisten. Als bestuurders zonder voorbereiding een theorie-examen gaan maken, zou waarschijnlijk 78 procent zakken. De mannen (28 procent geslaagd) scoorden beter dan de vrouwen (16 procent geslaagd). Veelrijders en autoforensen scoren hoger dan gemiddeld.

Jongeren versus ouderen

25 tot 34-jarigen waren de uitblinkers. Zij scoorden het best tijdens het examen. Van de deelnemers die hun rijbewijs voor 1960 haalden, slaagde 16 procent.'Toch betekent dat zeker niet dat oudere weggebruikers slechtere chauffeurs zijn,' zegt Ton Hendriks, verkeersdeskundige bij de ANWB. Uit statistieken blijkt dat zij minder vaak betrokken zijn bij ongevallen. Ze rijden voorzichtiger en passen hun rijstijl aan, maar rij-ervaring speelt ook een grote rol.

Zorgwekkend

Willem Vlakveld van Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vindt dat theoriekennis niks zegt over de rijvaardigheid. Beginnende bestuurders hebben een groter risico op ongevallen. Het is zorgwekkend dat standaard regels en borden voor veel mensen onbekend of onduidelijk zijn. Een vraag over een simpel inhaalverbodsbord was te lastig voor 46 procent van de deelnemers.

Goede voorlichting

Experts zien ondanks het gebrek aan kennis van de verkeersregels geen heil in een verplicht herexamen. Hendriks gelooft vooral in betere voorlichting. Ook vindt hij dat iedereen die zo veilig mogelijk de weg op wil, regelmatig bijscholing moet krijgen.

Test je kennis

Ben je benieuwd naar hoe jij de verkeerstest maakt? Klik dan hier.

Hier vind je en overzicht van de belangrijkste nieuwe regels.

Vind jij een verplicht herexamen een goed idee? Laat het weten in een reactie hieronder!

Bron: ANWB

Ook interessant