toggle menu

'85 procent gemeenten staat koopzondag dit weekend toe'

'85 procent gemeenten staat koopzondag dit weekend toe'

Nog nooit deden zo veel gemeenten in Nederland mee aan een koopzondag als op de zondag voor kerst. Winkeliers waarschuwden al in september voor extra drukte tijdens de toch al drukke kerstperiode, doordat kerst dit jaar ongunstig valt. Veel gemeenten gingen daarop overstag, meldt Detailhandel Nederland.

Zowel eerste kerstdag als nieuwjaarsdag valt dit jaar op een maandag. Omdat de mogelijkheden voor winkels om op zondag open te zijn normaal gesproken beperkt zijn in veel plaatsen, waarschuwde de winkeliersvereniging voor extreme drukte op zaterdag.

85 procent gemeenten staat koopzondag toe

Volgens de brancheorganisatie staat 85 procent van de gemeenten komende zondag toe dat winkels de deuren mogen openen. In sommige gemeenten mogen winkels ook in de ochtend open om de drukte beter te kunnen spreiden.

In Harderwijk mogen de winkels voor het eerst ooit op zondag open. Ook Zwolle staat het eenmalig onder voorwaarden toe. Zes op de tien gemeenten laten winkels het hele jaar door al min of meer zelf kiezen of ze op zondag de deuren openen. In 25 procent van de gemeenten mag dat af en toe.

'Openstelling in besloten kring'

Een aantal gemeenten verzette zich ondanks de oproep hevig tegen opening van de winkels op zondag. In Geldermalsen wilden winkeliers de zondagrust omzeilen door met flyers alsnog klanten uit te nodigen voor 'openstelling in besloten kring'. Het gemeentebestuur dreigde echter met forse boetes en zelfs celstraffen wegens overtreding van de Winkeltijdenwet.

Bron: ANP

Ook interessant