toggle menu

90 miljoen schade aan woonhuizen en auto's door storm

90 miljoen schade aan woonhuizen en auto's door storm

De zeer zware storm die Nederland donderdag geselde, heeft volgens een eerste raming van het Verbond van Verzekeraars voor circa 90 miljoen euro schade aangericht. Het gaat daarbij alleen nog maar om de schade aan woonhuizen en auto's, aldus de brancheorganisatie.

Het ligt voor de hand dat het schadebedrag verder oploopt, omdat schade aan bijvoorbeeld overheidseigendommen en bedrijven daar nog niet in is meegenomen. Verzekeraars zetten extra mankracht in om de claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te kunnen verwerken.

Het is de tweede storm dit jaar die een miljoenenschade veroorzaakt. Voor de eerste op 3 januari staat de teller nu op 10 miljoen euro. Een tweede storm zo kort na een eerste zorgt vaak voor extra schade. Dat komt doordat veel dakpannen dan al los liggen en bomen al zijn beschadigd. Ook het natte weer van de laatste weken maakt dat bomen makkelijker ontwortelden.

Zeer krachtige storm

De storm was bovendien zeer krachtig, met windkracht 9 of 10 in grote delen van de Randstad en zelfs windkracht 11 in IJmuiden. Plaatselijk werden windstoten tot ruim 140 kilometer per uur gemeten. Het Verbond denkt dat tijdige waarschuwingen van de autoriteiten hebben geholpen een nog grotere schade te voorkomen.

Voorlopig komt de storm in de boeken te staan als de op twee na duurste van deze eeuw. Precies elf jaar eerder richtte een zware januaristorm voor 175 miljoen euro schade aan. Een felle najaarsstorm op 28 oktober 2013 zorgde voor een schadepost van 115 miljoen euro. Gemiddeld richten stormen voor jaarlijks 50 miljoen euro schade aan.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant