toggle menu

90 procent van palmolie in Nederlandse voedingsmiddelen is duurzaam

90 procent van palmolie in Nederlandse voedingsmiddelen is duurzaam

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie maakt steeds meer gebruik van duurzame palmolie. Dat meldt de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil, waarin verschillende brancheorganisaties uit de voedings- en diervoedingssector zijn verenigd.

Van alle palmolie die in 2016 door de Nederlandse voedingsbedrijven is verwerkt, was volgens de bedrijven 90 procent duurzaam. Een jaar eerder was dat nog 84 procent en in 2011 slechts 30 procent.

Aangescherpte certificeringseisen

Volgens de organisaties zijn de certificeringseisen voor duurzame palmolie de laatste jaren telkens verder aangescherpt. Zo is er bijvoorbeeld in de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor: de bescherming van hoogwaardige bossen, geen productie op veenlanden en de ondersteuning van kleine, onafhankelijke boeren.

Palmolie wordt in allerlei producten gebruikt, van pindakaas tot margarine en ijs. De wereldwijde productie is een belangrijke factor bij ontbossing en uitputting van landbouwgrond. Ook zijn er zorgen over de arbeidsomstandigheden van landarbeiders, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de uitstoot van broeikasgassen.

Radar besteedde aandacht aan de productie van palmolie.

Bron: ANP

Ook interessant