Aangepaste tolheffing in Duitsland op komst

Aangepaste tolheffing in Duitsland op komst

Na maandenlang bekvechten over tolheffing op de Duitse snelwegen, is nu verrassend een doorbraak nabij. Duitse Minister van Verkeer Alexander Dobrindt zei donderdagavond dat hij ervan uitgaat dat Duitsland en de Europese Unie nog deze maand tot overeenstemming komen in deze kwestie.

Het oorspronkelijke plan van de Duitsers wordt wel op onderdelen aangepast. De betreffende EU-commissie liet in Brussel weten dat er 'verstrekkende vooruitgang' is geboekt.

Veranderingen in tolwet

Een van de veranderingen in de 'tolwet' is een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruik maken van het Duitse wegennet. Bovendien wordt de automatische compensatie van Duitse automobilisten via de wegenbelasting herzien. De EU had daar grote moeite mee.

Kosten

Specifieke kosten zijn nog niet bekend, maar volgens Duitse media gaat het buitenlanders tussen de 5 en 15 euro voor tien dagen en tussen de 16 en 22 euro voor twee maanden kosten. Een jaarvignet gaat waarschijnlijk 130 euro kosten.

Belastingvoordeel voor milieuvriendelijke auto's

In het nieuwe voorstel is ook opgenomen belastingvoordeel te koppelen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. De bezitters van milieuvriendelijke auto's betalen minder. Door deze concessies kan de EU-commissie afzien van de voorgenomen gang naar het Europees Hof van Justitie.

Vertrouwen in akkoord

'We naderen elkaar', zei Dobrindt tevreden. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat het akkoord met de EU er in november ligt.' Een woordvoerster van de EU-commissie was eveneens hoopvol gestemd dat de laatste plooien binnen een aantal weken met wederzijdse instemming zijn gladgestreken. Wanneer dan precies tol gaat worden geheven is nog niet bekend. Duitsland denkt ermee jaarlijks netto 500 miljoen euro binnen te halen.

NOS-correspondent: 'Het is geen gelopen race'

Het nog niet zeker dat de tolheffing voor personenauto's daadwerkelijk wordt ingevoerd, zegt NOS Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars. 'Het is geen gelopen race. Dit moet je zien als een compromis in wording. Waarschijnlijk gaat de tolheffing alleen gelden voor snelwegen en dus niet voor grensverkeer dat via de provinciale weg gaat tanken of boodschappen doen.'

Schultz tegen tolheffing

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) is fel tegenstander van de tolheffing. Ze heeft het nieuwe Duitse voorstel nog niet gezien, maar wel begrepen dat de oorspronkelijke plannen zijn aangepast op last van de Europese Unie. 'Ik ga het bestuderen en nog kijken wat ik ertegen kan doen', geeft Schultz aan.

Bron: ANP / NOS

Ook interessant