Aangifte tegen visverwerker Foppen

Aangifte tegen visverwerker Foppen

Letselschade-expert Yme Drost gaat aangifte doen bij het Openbaar Ministerie tegen visverwerker Foppen uit Harderwijk, die in 2012 betrokken was bij een salmonella-uitbraak.

Aanleiding vormt een onderzoek van Omroep Gelderland waaruit blijkt dat Foppen eerder ook met zalm de fout is ingegaan, zo bevestigde Drost zaterdag.

Eerdere overtredingen

Volgens de regionale omroep heeft Foppen de hygiëneregels ook in 2010, 2011 en 2012 overtreden en is het daarvoor eveneens beboet. Zo bracht het bedrijf in 2010 zalm op de markt die besmet was met de gevaarlijke bacterie listeria. Foppen heeft de producten niet uit de handel gehaald en de besmetting niet gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), wat wettelijk verplicht is. Omroep Gelderland baseert zich op documenten die het kreeg via de Wet openbaarheid van bestuur.

Verontwaardiging

Drost, die een kleine 600 mensen bijstaat die in 2012 ziek zijn geworden van met salmonella besmette zalm, zegt puur te handelen uit verontwaardiging. Hij is niet uit op een hogere schadevergoeding. De meesten van zijn cliënten zijn al gecompenseerd. Zoals bekend werden dat jaar ruim 1100 mensen ziek van de zalm en overleden er vier.

'Met de nieuwe informatie over de eerdere fouten komt het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid in een ander daglicht te staan', aldus Drost. 'Dat ging nog uit van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.'

Bron: ANP

Ook interessant