toggle menu

Aanrechtsubsidie, meeuwenoverlast, en condooms tegen obesitas

Aanrechtsubsidie, meeuwenoverlast, en condooms tegen obesitas

Buitenlands consumentennieuws

Wat te doen tegen dodelijke meeuwen? In Engeland buigt de politiek zich hierover. Duitsland spreekt zich uit tegen 'aanrechtsubsidie', en in Mexico wordt obesitas bestreden door beweging te belonen met gratis condooms of metroritjes. Radar zet alle opvallende nieuwtjes uit het buitenland van de afgelopen week voor je op een rij.

GB: Cameron wil ‘gesprek’ over dodelijke meeuwen

18 juli

De Britse premier David Cameron wil dat er een 'flink gesprek' komt over agressieve zeemeeuwen in Engeland. 'We hebben een probleem', aldus de premier. In de plaats Cornwall werd een tamme schildpad aangevallen door zeemeeuwen. Twee dagen nadat de beesten hem te grazen namen, legde hij het loodje. In de afgelopen maanden zijn er bovendien twee hondjes gedood door zeemeeuwen in Engeland. De gemeenteraad van Cornwall heeft laten weten dat de zilvermeeuwen zijn beschermd en niet mogen worden afgemaakt.

VS: Airbnb voor zonne-energie

20 juli

Zonnepanelen zijn niet op ieder dak rendabel of mogelijk. Voor Amerikanen die onder een dergelijk onrendabel dak wonen, wordt de afname van zonne-energie nu toch mogelijk gemaakt. Het deelplatform Yeloha koppelt mensen met zonnepanelen aan buren die energie van hun af willen nemen. In Nederland maakt de innovatieve startup Vandebron het delen van energie al enige tijd mogelijk.

Griekenland: banken zijn weer open

20 juli

De Griekse banken mochten afgelopen maandag hun deuren weer openen. Wel blijven er diverse restricties van kracht. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot de donderdag daarvoor de Grieken te hulp te komen door de noodsteun voor Griekse banken op te voeren. De Griekse financiële sector zat bijna drie weken op slot.

Duitsland: 'Aanrechtsubsidie' afgeschaft

21 juli

De toeslag van 150 euro per maand voor Duitse ouders die thuisblijven om voor hun kleine kinderen te zorgen, door tegenstanders ‘aanrechtsubsidie’ genoemd, is in strijd met de grondwet en moet worden afgeschaft. Volgens het Duitse hof is het niet aan de landelijke regering, maar aan de deelstaten om over dit soort zaken te beslissen. Deelstaat Hamburg had geklaagd. De centrumlinkse regering daar ziet het geld liever naar kinderopvang gaan, zodat de overheid vrouwen aanmoedigt om betaald werk te doen.

Mexico: condooms in ruil voor beweging

22 juli

Mexico heeft een manier bedacht om obesitas tegen te gaan. Mexicanen die tien squats (kniebuigingen) maken, krijgen als beloning een pakje condooms of een gratis metroritje. Op stations zijn speciale bewegingsmachines neergezet die een bonnetje printen als mensen de oefeningen doen. In Mexico hebben ongeveer 37 miljoen inwoners obesitas. De overheid zet daarom stevig in op het bestrijden hiervan.

Afganistan: verbod op speelgoedwapens

22 juli

Het al jaren door geweld geteisterde Afghanistan heeft speelgoedwapens verboden. Aanleiding is het aantal kinderen dat gewond raakt door het spelen met de namaakwapens. De autoriteiten willen het onderlinge geweld tussen kinderen indammen en verbieden de jeugd nu om oorlogje te spelen. Bij de viering van het einde van de ramadan vielen afgelopen weekeinde zeker 116 gewonden onder kinderen die met namaakwapens speelden. Winkels moeten hun voorraad speelgoedwapens inleveren.

VS: Ook Miami krijgt Nederlands woonerf

22 juli

In navolging van Canada en de staat New York krijgt ook een wijk in de Amerikaanse stad Miami (Florida) binnenkort waarschijnlijk een Nederlands tintje. Wegenbouwers willen daar een woonerf maken, in het Engels uitgesproken als 'woenurf'. De voordelen, volgens de krant Miami Times: 'Een woonerf is zo bestraat dat het verkeer langzaam rijdt en ook fietsers en voetgangers de weg gebruiken. Ze kunnen in het weekend zelfs worden afgesloten voor bijvoorbeeld de markt.'

Noord-Korea: Scholen beginnen om 5:00 uur vanwege hitte

23 juli

Leerlingen in Noord-Korea zullen deze week extra vroeg hun bed uit moeten. De scholen beginnen namelijk vanwege een hittegolf al om 05.00 uur 's ochtends. Het regime heeft staatsbedrijven, fabrieken en scholen opdracht gegeven drie uur vroeger open te gaan om werken en studeren op het heetst van de dag te vermijden.

China: Einde éénkindpolitiek overwogen

23 juli

China zet mogelijk na 35 jaar een streep door zijn strikte éénkindpolitiek en overweegt ouders toe te staan een tweede kind te krijgen. De bevolking veroudert snel en daarmee dreigt een gebrek aan werknemers. De huidige wetgeving heeft de geboorte van naar schatting 400 miljoen mensen voorkomen. Waar de regering kijkt naar de arbeidsproductiviteit, beschouwen de Chinezen verandering van de wet vooral als het opheffen van een beperking van hun vrijheid.

Bron: ANP / Co.Exist

Ook interessant