Aanscherping maatregel: boete voor groepsvorming van drie of meer

Aanscherping maatregel: boete voor groepsvorming van drie of meer

Iedereen die met drie of meer personen in de openbare ruimte is, kan een proces verbaal krijgen als ze dichter dan anderhalve meter bij elkaar zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider.

Eerder gold de regel dat gemeenten plekken moesten aanwijzen waar groepsvorming verboden was, maar omdat dat tot veel onduidelijkheid leidde, is nu besloten om het verbod overal te laten gelden. 

De boete, van maximaal 400 euro, kan worden opgelegd als mensen zich binnen de groep niet aan de regel houden om anderhalve meter afstand te houden. Dit stelt de NOS, na het gecheckt te hebben bij Veiligheidsberaad. 

Update 31 maart - Ruim 250 boetes uitgedeeld 

Meer dan 250 mensen hebben een boete gekregen omdat ze zich niet aan de maatregelen tegen het coronavirus hebben gehouden. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand. De cijfers die de politie dinsdag naar buiten bracht, gaan over donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

'De politie handhaaft waar nodig, maar zal altijd eerst mensen aanspreken en een beroep doen op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid. Werkt dat niet, gaat de politie over tot handhaving', schrijft de politie. 

Bron: ANP / NOS

Meer over:

Ook interessant