toggle menu

'Aantal deelauto's in Europa kan sterk toenemen'

'Aantal deelauto's in Europa kan sterk toenemen'

De Europese markt voor deelauto’s kan sterk groeien. Volgens economen van ING zou het aantal gedeelde wagens zomaar kunnen oplopen tot 7,5 miljoen in 2035, van een kleine 400.000 nu.

Een internationaal onderzoek van de bank onder 13.000 mensen in dertien Europese landen laat zien dat drie op de tien Europeanen met een rijbewijs wel interesse hebben in deelauto-diensten. Ruim 60 procent zou zelfs bereid zijn om zijn of haar auto te delen voor geld.

'Airbnb van het autodelen' 

Maar er zijn nog wel wat beren op de weg. Ondanks de hoge mate van interesse, wordt nog slechts zo’n 0,1 procent van alle auto’s in Europa gedeeld. Er is ook nog geen echte 'Airbnb van het autodelen' opgestaan, aldus de kenners.

Volgens de studie schort er nog een en ander aan het gebruikersgemak. Ook zijn er praktische hordes te overwinnen, zoals het fysiek overhandigen van sleutels. Daarbij is het belangrijk dat er meer vertrouwen wordt gekweekt om auto-eigenaren te bewegen hun auto te delen.

Nederland scoort wat betreft interesse overigens iets lager dan het Europees gemiddelde: 18 procent van de mensen zou hier wel deelauto’s willen gebruiken, terwijl 41 procent bereid is de eigen wagen te delen voor geld. Nederlanders willen bovendien meer geld zien als ze hun auto tijdelijk afstaan, namelijk zo'n 45 euro per dag tegen 33 euro gemiddeld in Europa.

Kabinet gaat strijd aan 

Het kabinet wil het gebruik van deelauto's stimuleren en gaat de strijd aan met autobezit. Met een pakket aan plannen en maatregelen moeten steeds meer Nederlanders overgehaald worden om een auto te delen, schrijft De Telegraaf.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) wil dat er honderdduizend deelauto’s zijn in 2021 met 700.000 gebruikers. Er staat nog meer op stapel. Het kabinet komt waarschijnlijk later deze week met een reactie op de voorlopige plannen voor een klimaatakkoord.

Minder CO2-uitstoot 

Volgens Van Veldhoven staan auto’s gemiddeld 23 van de 24 uur stil. Door een auto te delen staat die minder lang geparkeerd. Dat scheelt volgens haar ruimte en de kosten van een parkeervergunning. Bovendien blijkt dat autodelers hun auto bewuster gebruiken, en daarom een stuk minder CO2 uitstoten.

Volgens het departement van Van Veldhoven komen er de komende tien jaar alleen al in de Randstad 500.000 mensen bij. Maatregelen zijn dus onontkoombaar.

Minder auto's op de weg

ING denkt dat als het autodelen echt groot wordt, het totale aantal auto's op de wegen zal teruglopen. Naar verwachting zit het wagenpark in Europa de komend jaren nog in de lift tot een kleine 300 miljoen in 2025, maar het aantal auto's zal richting 2035 waarschijnlijk gaan afnemen.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / De Telegraaf

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant