Aantal elektrische auto's blijft stijgen

Aantal elektrische auto's blijft stijgen

Er rijden steeds meer hybride en elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal van deze wagens vorig jaar vier keer zo hoog als vijf jaar geleden.

In totaal telde het statistiekbureau vorig jaar 156.000 hybride en elektrische wagens, ruim 30.000 meer dan een jaar eerder. Driekwart van de nieuwe wagens betrof een zakelijke aanschaf. Inmiddels heeft 2 procent van de personenauto's In Nederland een (deels) elektrische aandrijving, meldde het CBS dinsdag.

Aanscherping regelgeving

De verkoop van deze wagens lag vorig jaar wel meer dan een derde lager dan in 2013. Dit komt vooral door aanscherping van de fiscale regelgeving. Toen kwamen er nog 47.000 nieuwe bij.

Belastingvoordelen

In 2013 konden particulieren en bedrijven nog profiteren van diverse belastingvoordelen voor zuinige auto's, bijvoorbeeld de 0-procent bijtellingsregeling, het nihiltarief van de wegenbelasting en de BPM-vrijstelling. Aankopen werden naar voren gehaald om nog van de gunstige regelingen te profiteren, wat leidde tot een piek in de verkoop in december 2013. In die maand was 1 op de 3 nieuwe auto's hybride of elektrisch, terwijl dat in de voorgaande maanden gemiddeld 1 op de 11 was.

Bron: ANP

Ook interessant