Aantal ernstige ongelukken met elektrische fietsen gestegen

Aantal ernstige ongelukken met elektrische fietsen gestegen

Wederom is het aantal fietsers toegenomen dat na een ongeluk met een elektrische fiets met ernstig letsel op de spoedeisende hulp eindigde, meldt NOS. Ruim 45.000 mensen moesten er behandeld worden, volgens expertisecentrum VeiligheidNL een stijging van ruim 30 procent vergeleken met tien jaar geleden.

Hoofdzakelijk ouderen lopen ernstig letsel op. Daarnaast komen jongeren ook steeds vaker op de eerste hulp terecht, omdat ze grotere risico’s nemen en vaker afgeleid zijn door bijvoorbeeld kletsen of muziek luisteren. 

Zwaarder letsel

Ongevallen met elektrische fietsen zorgen vaak voor zwaardere letsels dan bij reguliere fietsen, vanwege de hogere snelheid en omdat relatief veel ouderen er gebruik van maken, meldt NOS.

Verdere toename

Door de vergrijzing van de samenleving verwacht het centrum de komende jaren een verdere stijging van het aantal fietsers dat letsel oploopt bij een ongeval. Met preventieve maatregelen kunnen het aantal behandelingen en de medische en maatschappelijke kosten wel dalen. Het centrum noemt onder meer het verbeteren van de fiets-infrastructuur en informatiecampagnes.

Bron: NOS
 

Ook interessant