toggle menu

Aantal fysieke speelgoedwinkels neemt af

Aantal fysieke speelgoedwinkels neemt af

Sinterklaas kan kiezen uit steeds minder fysieke speelgoedwinkels. Sinds 2008 heeft een op de vijf speciaalzaken de deuren moeten sluiten, veelal onder druk van een gestaag dalende omzet. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland telde begin 2008 nog 965 speelgoedbedrijven, die samen 1375 winkels telden. Daarvan waren er begin dit jaar nog 660 over met bij elkaar 1100 vestigingen. De sterkste daling deed zich voor in de provincie Utrecht, waar het aantal fysieke speelgoedwinkels met een derde afnam.

De omzet van speelgoedzaken is sinds 2008 met bijna 35 procent afgenomen. Dat komt deels door de economische crisis die in dat jaar de kop opstak. Maar waarschijnlijk speelt ook mee dat het aantal kinderen in de leeftijd tot 12 jaar in diezelfde periode met 6 procent is afgenomen, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

'Ouders kopen meer speelgoed online'

Daarnaast ligt het volgens Van Mulligen voor de hand dat ouders meer speelgoed online zijn gaan kopen. 'Die trend zie je in de hele detailhandel dus dat zal voor speelgoed ook zo zijn.' Het CBS beschikt evenwel niet over exacte cijfers om dat te staven.

Een laatste mogelijke factor die Van Mulligen noemt is de groeiende populariteit van spelcomputers. 'Daarvoor hoef je niet per se naar een speelgoedwinkel. Elektronicazaken verkopen ook games en consoles', aldus de econoom.

Bron: ANP

Beeld: ANP Foto

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant