toggle menu

'Aantal hypotheekaanvragen blijft groeien'

'Aantal hypotheekaanvragen blijft groeien'

Het aantal hypotheekaanvragen blijft stijgen. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde in januari ruim 12.700 aanvragen, 37 procent meer dan in januari vorig jaar. HDN maakte dat woensdag bekend.

De organisatie regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert ongeveer 65 procent van alle hypotheekaanvragen.

Volgens Dorine van Basten, directeur van HDN, ondersteunen de cijfers het voorzichtige herstel in de markt. HDN ziet het aantal aanvragen op jaarbasis al sinds juni groeien. Met meer dan 19.000 aanvragen werd in december zelfs het hoogste maandaantal in 2 jaar gemeten.

In totaal zijn er vorig jaar circa 157.000 hypotheekaanvragen via HDN verzonden, tegen 158.000 in 2012. HDN schat in dat de hypotheekmarkt dit jaar zo'n 10 tot 15 procent groeit.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en andere organisaties in de branche stellen al langer dat het vertrouwen in de woningmarkt langzaam terugkeert. De stijgende lijn in de verkopen heeft zich in de eerste maand van dit jaar doorgezet, zo liet de grootste makelaarsorganisatie van Nederland vorige week nog weten.

Ook verhuizen mensen weer vaker

Ondanks de economische crisis wordt weer vaker verhuisd in Nederland. In 2013 veranderden bijna 1,5 miljoen mensen van woning in 2013, terwijl dat er in 2012 nog 7000 minder waren. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel de huizenmarkt dus weer in beweging lijkt, is het aantal verhuizingen nog niet op het niveau van voor de crisis begon in 2008. Toen verhuisden ruim 1,63 miljoen mensen.

Mensen verhuizen vooral binnen de gemeenten waar ze al wonen. Ruim 872.000 mensen bleven in dezelfde plaats wonen. Bijna 614.000 mensen gingen de gemeentengrenzen over.

Opvallend is dat vooral alleenstaanden en stellen die niet getrouwd zijn vaker een andere woning zoeken. Getrouwde stellen blijven daarentegen vaker zitten waar ze al wonen.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant