toggle menu

'Aantal klachten Belastingdienst zorgwekkend'

'Aantal klachten Belastingdienst zorgwekkend'

Het aantal klachten van burgers over de Belastingdienst is vorig jaar met een 'zorgwekkende' 31 procent gestegen.

De stijging van het aantal klachten komt vooral door problemen met de afhandeling en uitbetaling van toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

Nationale ombudsman

Dit schrijft Nationaal ombudsman Frank van Dooren in het jaarverslag over 2014 dat hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Bij vrijwel alle andere overheidsinstanties is een afname zichtbaar van het aantal klachten. De Nationale ombudsman is een onafhankelijk instituut dat jaarlijks ruim 38.000 klachten ontvangt van mensen over hun probleem met de overheid.

Onmogelijke opdrachten

Veel van de problemen waarmee de ombudsman zich in 2014 heeft beziggehouden, zijn terug te voeren op onmogelijke opdrachten waarmee uitvoeringsdiensten zijn opgezadeld, zo stelt Van Dooren. De politiek legt vanuit het oogpunt van efficiency en flinkheid taken op aan uitvoeringsinstanties waarmee deze vervolgens niet uit de voeten kunnen.

Bestrijden fraude

Nadat systemen waren ingevoerd die onvoldoende op fraudegevoeligheid waren doordacht, werden met grote voortvarendheid maatregelen uitgevoerd om fraude te bestrijden. Grote groepen goedwillende burgers werden echter de dupe van deze maatregelen. Zo kregen burgers die een vergissing hadden gemaakt of een termijn met een paar dagen hadden overschreden als gevolg van de strakke regelgeving van de Fraudewet van het UWV, een boete alsof zij hadden gefraudeerd.

Eén bankrekeningnummer

Veel onschuldige burgers kwamen in de financiële problemen door een rigoureuze invoering van de maatregel waarbij nog maar één bankrekeningnummer mag worden opgegeven voor uitbetaling van toeslagen en teruggaven inkomstenbelasting. Dat nummer moet ook op hun eigen naam staan. De ombudsman wijst verder naar de recente problematiek rondom de pgb's (persoonsgebonden budgetten) waar een politieke wens om fraude krachtig aan te pakken, heeft geleid tot een aanpak die goedwillende burgers in financiële problemen heeft gebracht.

Update: Reactie Belastingdienst

De Belastingdienst stelt in een reactie dat elke klacht er een te veel is. De dienst benadrukt dat de stijging van het aantal klachten onder meer komt door de toenemende controles om fraude te voorkomen. Bovendien, stelt de fiscus, zijn er 25 miljoen beschikkingen per jaar op het toeslagenfront. Het aantal klachten ligt onder de 1 promille.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant