Aantal Nederlanders met rijbewijs is toegenomen

Aantal Nederlanders met rijbewijs is toegenomen

Ruim 11 miljoen Nederlanders van 17 jaar en ouder hadden op 1 januari 2019 een rijbewijs. Dat is 80 procent van de volwassenen en 1 procent meer dan het jaar ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jongeren tot 25 jaar hebben minder vaak een rijvaardigheidsbewijs dan ouderen. Het CBS telde 977.000 jongeren met een rijbewijs die 264.000 auto’s op hun naam hadden staan. In de meeste gevallen was de auto een Volkswagen, Peugeot of Opel.

Veel ouderen met rijbewijs

Volgens het CBS hebben 1,5 miljoen 70-plussers een rijbewijs. Deze groep heeft samen 1,2 miljoen auto’s op zijn naam staan. Opel is het automerk dat ouderen het vaakst hebben, gevolgd door Toyota en Renault.

Oudere mannen hebben vaker een rijbewijs dan vrouwen van 70 jaar of ouder. Van de mannen in deze leeftijdsgroep heeft 85 procent een rijbewijs, tegen 53 procent van de vrouwen.

De meeste rijbewijzen (6 miljoen) zijn overigens in het bezit van Nederlanders tussen de 30 en 60 jaar. In Nederland zijn nog bijna 20.000 mensen van 90 jaar en ouder die nog een rijbewijs hebben. De meesten van hen wonen in Zuid- en Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant, zo blijkt uit de CBS-cijfers.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant