Aantal ransomware-aanvallen neemt toe

Aantal ransomware-aanvallen neemt toe

Het aantal keer dat ransomware bestanden op een computer probeert te gijzelen, is vorig jaar met 11,4 procent toegenomen. Dat meldt computerbeveiliger Kaspersky.

Het bedrijf baseert zich op statistieken van zijn eigen antivirussoftware. Tussen april 2016 en maart 2017 kregen 2,5 miljoen gebruikers te maken met gijzelsoftware, tegenover 2,3 miljoen gebruikers in het jaar daarvoor. In al die gevallen heeft de virusscanner de aanval weten af te slaan. Het is niet bekend in hoeveel gevallen ransomware wél succesvol was.

Bescherm jezelf tegen ransomware met deze tips

'Uw computer is geblokkeerd'

Ransomware of gijzelsoftware is een type virus dat de bestanden op je computer vergrendelt. Je krijgt dan een melding met de strekking: 'Uw computer is geblokkeerd wegens de vermoedens tot het downloaden en distributie van illegale content.'

Pas als je losgeld betaalt, krijg je weer toegang foto's, muziek en documenten - althans, als je de cybercriminelen moet geloven die hierachter zitten. Of je na betaling ook écht weer bij je bestanden kunt, is nog maar de vraag.

TeslaCrypt op 1, Wannacry buiten top-10

Een voorbeeld van een ransomware-virus is Wannacry. Dit zorgde in mei voor grote problemen, toen onder andere Britse ziekenhuizen plat kwamen te liggen. Hoewel Wannacry-aanvallen veel media-aandacht kregen, komt dit virus niet voor in Kaspersky's top-10 van meest voorkomende ransomware-aanvallen.

Op 1 staat TeslaCrypt. Dit programma eist 500 dollar om bestanden te ontsleutelen. Als je niet op tijd betaalt, wordt het bedrag verdubbeld.

Minder gijzelsoftware op mobiel

Op smartphones en tablets krijgt ransomware juist minder voet aan de grond. Het aantal internetters op mobiele apparaten dat werd geconfronteerd met gijzelsoftware daalde met 4,6 procent naar 130.000. Een betere samenwerking door antivirusbedrijven draagt volgens Kaspersky bij aan die daling.

Daarbij zijn mobiele telefoons voor aanvallers minder interessant, want je kunt er moeilijker op inbreken.

Bescherm jezelf tegen ransomware: maak back-ups

De belangrijkste tip om de schade van dit soort malafide programma's te beperken, is regelmatig back-ups maken. Meer anti-ransomware-adviezen lees je in Radars consumententip:

Bescherm jezelf tegen ransomware met deze tips

Bron: NOS / Kaspersky

Ook interessant