toggle menu

'Aantal WW-uitkeringen neemt sterker af dan voorzien'

'Aantal WW-uitkeringen neemt sterker af dan voorzien'

Door de sterke economische groei en verbeterende arbeidsmarkt neemt het aantal werkloosheidsuitkeringen dit jaar sterker af dan eerder werd voorzien. De uitkeringslasten voor de WW dalen met 715 miljoen euro, verwacht uitkeringsinstantie UWV.

Het aantal lopende WW-uitkeringen komt eind dit jaar naar verwachting op 305.000. Dat zouden er 35.000 minder zijn dan eind 2017. Het UWV is daarmee optimistischer dan bij de laatste prognose in juni vorig jaar, toen nog op een aantal van 311.000 werd gerekend. Dat komt doordat de werkloosheid sneller daalt dan destijds werd verwacht.

In totaal verwacht het UWV dit jaar 4,3 miljard euro aan WW-uitkeringen te verstrekken. Toen de arbeidsmarkt op het dieptepunt was, in 2014, was dat nog 6,9 miljard euro.

Tekort wordt kleiner

Doordat minder mensen een beroep doen op de WW, verbetert de financiële positie van de UWV-fondsen. Er komt meer binnen aan premies dan er wordt uitgegeven aan uitkeringen. In de crisisjaren was dat omgekeerd en ontstond een tekort, maar dat wordt de laatste jaren gestaag kleiner.

Het UWV denkt dat het tekort eind dit jaar uitkomt op 1 miljard euro. Het negatieve fondsvermogen heeft overigens geen gevolgen voor de betaling van de uitkeringen.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant