Aanval op rookruimte in horeca

Aanval op rookruimte in horeca

Clean Air Nederland maakt volgens experts een goede kans om een verbod op rookruimten in de horeca af te dwingen.

De anti-rookclub hoopt via de rechter de overheid tot actie te dwingen. De zaak begint donderdag. 'Het ligt in de lijn der verwachting dat zij deze zaak gaan winnen', zegt hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes in het AD.

Verdrag

Clean Air beroept zich op een verdrag over het tegengaan van roken dat Nederland in 2005 heeft ondertekend. Daarin staat dat lidstaten burgers op de werkplek en in openbare ruimtes tegen tabaksrook moeten beschermen. 'De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 procent rookverbod in de horeca', aldus de organisatie.

De voorzitter van de anti-rookorganisatie stelt dat uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad uit oktober 2014, over niet-roken in kleine cafés, al blijkt dat rookruimten niet zijn toegestaan. De minister van Volksgezondheid heeft die uitspraak volgens hem verkeerd geïnterpreteerd.

Veiligheidseisen

'Dat onderzoek hebben wij nooit van ze gekregen', reageert een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens hem voldoen rookruimtes in Nederland aan alle veiligheidseisen. 'Wij hebben goede hoop dat de rookruimtes kunnen worden behouden. Anders zou je ook de rookruimtes bij bijvoorbeeld bedrijven en instanties moeten afschaffen', aldus de zegsman. De brancheorganisatie vindt dat horecaondernemers zelf moeten bepalen of ze een aparte ruimte voor rokers willen of niet.

Oneerlijke concurrentie

Clean Air Nederland oppert ook dat rookruimtes een vorm van oneerlijke concurrentie zijn voor horecaondernemers zonder mogelijkheid voor zo'n ruimte. Maar dat is volgens KHN ook niet waar, omdat slechts 5 procent van de Nederlandse horeca een rookruimte heeft.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad

Ook interessant