Aanvraag coronatest en inzien uitslag kan vanaf nu via online platform

Aanvraag coronatest en inzien uitslag kan vanaf nu via online platform

Mensen kunnen voortaan online een afspraak maken voor een coronatest. Via het digitale portaal van de overheid kunnen ze daarna ook zien of ze het virus onder de leden hebben. Het portal, waar mensen met hun DigiD kunnen inloggen, is woensdag gelanceerd. 

Online kan een testafspraak gemaakt worden via Rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken is DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door in te loggen met DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart.

Het online platform moet de drempel voor een test verlagen

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had het platform donderdag aangekondigd. Het portal moet helpen om de drempel voor een test te verlagen, en om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte. De mogelijkheid om online afspraken te maken is bedoeld als aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202.

Bron: ANP/ Rijksoverheid

Meer over:

Ook interessant