Aanvraag nieuw energielabel kost meer en duurt langer dan verwacht

Aanvraag nieuw energielabel kost meer en duurt langer dan verwacht

Het nieuwe energielabel dat per 1 januari nodig is om een huis te verkopen of te verhuren valt duurder uit dan voorzien. Daarbij ontbreekt het ook aan gekwalificeerde energieadviseurs, waardoor enorme wachttijden ontstaan voor de aanvraag van een label. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis VEH na een steekproef. De VEH zegt niet verrast te zijn, aangezien de vereniging hier al eerder voor waarschuwde.

Een maand na de invoering van het label komt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren met maatregelen om de problemen het hoofd te bieden. Zo worden er meer energieadviseurs opgeleid. Ook vervalt tijdelijk de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of een woning een energielabel heeft. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden.

VEH: 'Huiseigenaren de dupe van te snel ingevoerde maatregel'

Volgens de VEH heeft Ollongren de maatregel te snel ingevoerd en daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe, met vertragingen in het verkoopproces tot gevolg. De vereniging gaf vorig jaar al aan dat het nieuwe label geen meerwaarde biedt voor huiseigenaren, maar huiseigenaren wel op hogere kosten jaagt. De huidige kosten voor een label zouden rond de 275 euro liggen. Dat is volgens de VEH 100 euro duurder dan vooraf was aangegeven. Ook zouden er bedrijven zijn die niet transparant zijn over de prijs.

Eerder adviseerde het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) het kabinet al om de invoering van de regel uit te stellen. Het ATR baseerde zich daarbij op onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens het adviesorgaan is de meerwaarde van het nieuwe 'expertlabel' ten opzichte van het huidige eenvoudige energielabel niet aangetoond.

Lange wachttijden houden nog zeker twee maanden aan 

Het duurt nog zeker twee maanden voor er voldoende energieadviseurs zijn om huizenverkopers snel van een nieuw energielabel te voorzien. Waar een energielabel voorheen digitaal kon worden aangevraagd, moet vanaf 1 januari een erkend deskundige langskomen voor een keuring. Doordat er niet voldoende energieadviseurs zijn opgeleid moeten huiseigenaren nu soms maanden wachten voor ze een energielabel krijgen.

Vanwege de lockdown kunnen de praktijkexamens voor energieadviseurs niet worden afgenomen, zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Kamer. Daardoor is er op dit moment een flink tekort aan adviseurs, wat tot wachttijden van weken of zelfs maanden kan leiden. Een huis kan pas verkocht worden als het een energielabel heeft. De wachttijd kost een verkopende partij geld.

Pas 500 adviseurs beschikbaar, 1500 nodig

Op dit moment zijn er bijna vijfhonderd vakbekwame adviseurs die een energielabel mogen afgeven. De minister laat weten dat ze per direct kan zorgen voor tweehonderd extra adviseurs. Dat kan doordat ze het onder meer mogelijk maakt om mensen die nog niet al hun examens hebben afgelegd toch al energielabels af te laten geven. Om wachttijden te voorkomen zijn er 1500 adviseurs nodig. De minister denkt dat er per april "potentieel" 1500 energieadviseurs beschikbaar zijn.

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis wil dat huiseigenaren het oude energielabel kunnen blijven gebruiken tot de wachttijden zijn opgelost. Ollongren zegt liever te willen investeren in het werkbaar maken van het nieuwe label.

Bron: ANP

Ook interessant