toggle menu

'Aanwas huurwoningen blijft achter'

'Aanwas huurwoningen blijft achter'

De aanwas van nieuw gebouwde huurwoningen is nog altijd onvoldoende om het tekort hieraan weg te werken.

Ondanks de grote vraag zal de voorraad huurwoningen zoals het er nu naar uitziet zelfs gaan krimpen, voorspelde vastgoedadviseur Capital Value maandag.

Koopwoningen

Komende jaren wordt wel een stevig herstel van de nieuwbouw verwacht, maar dit betreft voornamelijk koopwoningen. Daarbij zullen woningcorporaties en beleggers waarschijnlijk veel oudere woningen moeten slopen en ze zullen naar verwachting een deel verkopen. Per saldo verdwijnen er volgens Capital Value meer huurwoningen dan erbij komen.

Te weinig huurwoningen

'Gemeenten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars bieden te weinig huurwoningen aan, terwijl er juist nu kansen zijn om tekorten te verminderen en wachtlijsten terug te brengen', aldus Kees van Harten, directeur van Capital Value.

Het bureau wijst er ook op dat de groei van de bevolking in Nederland momenteel sterker is vanwege de grote instroom van vluchtelingen. Dit betekent dat er komende jaren over de gehele linie waarschijnlijk meer huishoudens bij komen dan nieuwe woningen.

Focus op koopwoningen

Het is volgens Capital Value niet zo dat er geen kapitaal beschikbaar is voor het bouwen van meer nieuwe huurhuizen. De focus bij partijen ligt echter te veel op koopwoningen, vindt de vastgoedadviseur. Gemeenten zullen volgens het bureau in de programmering daarom meer aandacht moeten geven aan de bouw van huurwoningen, ook als dit voor hen een lagere grondopbrengst betekent.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant