Aanzienlijk meer autobranden in 2018

Aanzienlijk meer autobranden in 2018

Het aantal meldingen van autobranden in Nederland is vorig jaar fors gestegen. Ruim 5500 keer werd via het landelijke P2000-netwerk een alarmering gestuurd, een stijging van 23 procent ten opzichte van 2017. In het overzicht van de site Alarmeringen.nl zijn brandmeldingen als gevolg van ongevallen en op snelwegen niet meegenomen.

Vooral in de provincie Utrecht steeg het aantal meldingen van autobranden scherp, met 50 procent tot bijna 500 branden. Rond de jaarwisseling werden in de stad Utrecht extra maatregelen genomen, omdat juist in die periode de afgelopen jaren veel auto's in de hens gingen. Door extra politiepatrouilles konden daardoor verschillende mensen op heterdaad worden aangehouden.

De meeste autobranden vonden in de grote steden plaats, met Amsterdam (299) aan kop, gevolgd door Rotterdam (241), Den Haag (197) en de stad Utrecht (175).

Veel branden aangestoken

Het Verbond van Verzekeraars uitte eerder dit jaar al zijn zorgen over het grote aantal branden, die veelal zijn aangestoken. De koepel raadt mensen onder meer aan hun auto dicht bij een lantaarnpaal te zetten, omdat het licht pyromanen kan afschrikken. In de meeste gevallen worden de auto's in brand gestoken door pyromanen of door criminelen die hun sporen willen uitwissen. Bijna alle branden gebeuren 's nachts. Autobranden door technische problemen komen niet veel voor, aldus het verbond.

Bron: ANP

Ook interessant