Radar

toggle menu

ABN AMRO schendt bankgeheim en geeft gedupeerde cadeaubon

ABN AMRO schendt bankgeheim en geeft gedupeerde cadeaubon

Een medewerker van de ABN AMRO heeft bankgegevens van haar zwager doorgespeeld naar haar zus. Dat meldt Amweb maandag. De familie kreeg daardoor inzicht in de bankafschriften van de man. De persoonlijke gegevens zijn in de echtscheidingsprocedure van het voormalige koppel gebruikt. De bank gaf de gedupeerde man aanvankelijk alleen een cadeaubon ter compensatie.

De man heeft sinds 2016 drie keer een schriftelijke klacht ingediend. Tot twee keer toe werd de klacht ongegrond verklaard. Pas bij de derde klacht erkende de bank de schending van het bankgeheim. ABN AMRO gaf de zaak vervolgens aan bij Stichting Tuchtrecht Banken en schonk de man een cadeaubon ter compensatie van de geleden schade.

De man ging hiermee niet akkoord en legde de zaak voor aan het Financiële Klachteninstituut Kifid. De geschillencommissie stelt dat de handelingen van de bank de man dusdanig ‘in zijn persoon hebben aangetast’ dat de bank een schadevergoeding van 5000 euro moet betalen.

'Passende maatregelen' tegen medewerker ABN AMRO

De beslissing van het Kifid is niet bindend. De ABN AMRO wil niet zeggen of de man de 5000 euro ontvangt. Wel heeft de bank 'passende maatregelen' genomen tegen de medewerker die de gegevens doorspeelde. Volgens het Amweb wil de geldverstrekker 'om privacyredenen' niet zeggen wat die maatregelen inhouden.

Aan Radar vertelt de bank: 'Wat de mogelijke gevolgen bij misbruik zijn, wordt per geval bekeken. Mogelijke maatregelen zijn: een officiële waarschuwing, schorsing en/of ontslag.'

Bron: Amweb / Kifid / ABN AMRO

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant