ABN AMRO wijzigt boeterentebeleid bij hybride hypotheken

ABN AMRO wijzigt boeterentebeleid bij hybride hypotheken

ABN AMRO gaat het beleid voor boeterenteberekeningen aanpassen, waardoor consumenten minder boeterente hoeven te betalen als ze hun hybride hypotheek sinds 14 juli 2016 hebben overgesloten. Huizenbezitters krijgen het teveel betaalde boetebedrag voor de zomer terug. Dit laat ABN AMRO maandagavond in het tv-programma Radar weten.

Radar besteedde op 8 januari aandacht aan boeterentes. In die uitzending bleek dat ABN Amro niet eerst de spaarpot van de hypotheekschuld aftrekt voor ze een boeterenteberekening maken bij hybride hypotheken. Met als gevolg dat consumenten een te hoge boeterente betalen. De bank gaat dit beleid nu aanpassen.

Klantgedrag bij een hybride hypotheek

'De bank heeft onderzocht hoe klanten met een hybride hypotheek zich gedragen. Daaruit is gebleken dat veel klanten zich gedragen alsof zij een spaarhypotheek hebben. De hybride hypotheekportefeuille lijkt daardoor veel op de spaarhypotheekportefeuille', laat ABN AMRO weten in een persbericht.

Gelijke behandeling

'De bank heeft daarom besloten om klanten met een hybride hypotheek die daadwerkelijk sparen voor de berekening van een vergoeding voor vervroegde aflossing (VVA) gelijk te behandelen aan klanten met een spaarhypotheek. Dat betekent dat de bank rekening houdt met de spaarwaarde die de klant heeft opgebouwd en met het spaarschema voor de toekomstige opbouw. De bank houdt bij berekening van een VVA geen rekening met beleggingswaarde en beleggingsopbouw.'

De bank geeft aan dat ze de aanpassing in de komende maanden in hun systemen en processen doorvoeren. Daarbij zullen ze zelf de klanten informeren.

Bron: Radar / ABN AMRO

Ook interessant