Abortuspil binnenkort verkrijgbaar via huisarts

Abortuspil binnenkort verkrijgbaar via huisarts

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen in het vervolg ook bij huisartsen terecht om een prille zwangerschap af te breken. De huisarts gebruikt voor deze zogeheten overtijdbehandeling, die hij alleen de eerste zestien dagen van de zwangerschap mag uitvoeren, de abortuspil.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vond al langer dat ook huisartsen de ingreep mochten uitvoeren, maar de inspectie dacht daar anders over. Tot dusver mogen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen de ingreep uitvoeren, vindt de inspectie. De minister wil nu een eind maken aan alle onduidelijkheid en past de past de abortuswet aan om huisartsen daarvoor een vergunning te geven, maakte het kabinet vrijdag bekend.

Niet zomaar een vergunning

Schippers wil zo vrouwen de kans geven om de ingrijpende beslissing in de vertrouwde spreekkamer van de huisarts te nemen. De minister denkt niet dat ze de drempel zo verlaagt en hoopt juist dat het daardoor minder vaak tot een abortus komt.

Niet elke huisarts krijgt zomaar een vergunning. Hij moet ter zake opgeleid zijn, samenwerken met klinieken en ziekenhuizen en verantwoording afleggen.

'Schokkende verkiezingsstunt'

De kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over het besluit. Volgens SGP-voorman Kees van der Staaij werkt de maatregel 'drempelverlagend'. 'Bescherming ongeboren leven nodig!', zegt hij op Twitter. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie spreekt van een 'schokkende verkiezingsstunt' van de VVD.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant