ABP verlengt ANW-compensatie tot 1 mei 2018

ABP verlengt ANW-compensatie tot 1 mei 2018

Pensioenfonds ABP heeft de huidige ANW-compensatie verlengd tot 1 mei 2018. Dit besluit heeft het fonds genomen op verzoek van werkgeversorganisaties en vakbonden. Mensen houden tot 1 mei recht op ANW-compensatie volgens de oude voorwaarden. Na deze datum geldt een uitzonderingsregel.

In de uitzending van 8 januari 2018 liet Radar weten dat het APB eind deze maand stopte met de Anw-compensatie. Bij overlijden zouden partners van deelnemers geen compensatie meer krijgen.

Wat is ANW-compensatie?

Indien een ABP-deelnemer overlijdt heeft zijn of haar partner mogelijk recht op een wettelijke uitkering van de overheid. Als jouw partner geen of maar een gedeeltelijke ANW-uitkering van de overheid krijgt, dan vult ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties nu nog aan. Dit wordt ook wel ANW-compensatie genoemd.

'Meer tijd voor een oplossing'

'De verlenging van drie maanden geeft werkgeversorganisaties en vakbonden meer tijd om met een oplossing te komen. Deelnemers hebben ook meer tijd om inzicht te krijgen in hun persoonlijke situatie en zo nodig zelf iets te regelen. Zo kunnen zij een nabestaandenverzekering afsluiten om het vervallen van het recht op ANW-compensatie op te vangen', aldus het ABP pensioenfonds.

De uitzondering voor ongeneeslijk zieke mensen vervalt niet. Dit geldt ook voor anderen die zich niet kunnen verzekeren, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of arbeidsongeschiktheid.

Reactie kamer

In antwoord op vragen van Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dat zij geen reden ziet om ABP aan te sporen tot het opzetten van een collectieve verzekering. 'Werknemers en werkgevers gaan over de inhoud van de pensioenregeling', vindt Ollongren.

Ollongren beantwoordde donderdag ook vragen van CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Lenny Geluk-Poortvliet. Zij vroegen de minister onder andere de AFM te bewegen tot een spoedonderzoek naar de informatievoorziening rondom de afschaffing van de ANW-compensatie bij ABP. Die voelt daar echter niks voor, aldus amweb.

Bron: ABP / amweb

Meer over:

Ook interessant