toggle menu

ACM: Behoud rekeningnummer bij wisseling bank

ACM: Behoud rekeningnummer bij wisseling bank

Consumenten moeten bij een overstap naar een andere bank hun rekeningnummer kunnen meenemen. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De mogelijkheid tot overstappen houdt banken scherp en is goed voor de concurrentie, stelt de ACM. Veel consumenten vinden een overstap echter te veel gedoe en beginnen er daarom niet aan. Het meenemen van je eigen nummer moet de hoeveelheid gedoe verminderen.

Kosten en baten

De ACM heeft een methode ontwikkeld om de kosten en baten van nummerbehoud te berekenen. In Nederland zouden bedrijven en consumenten in tien jaar tijd zo'n 400 miljoen euro kunnen besparen.

Europees verband

Het meenemen van bankrekeningnummers kan alleen in Europees verband worden geregeld. De toezichthouder roept beleidsmakers in andere landen op de ontwikkelde onderzoeksmethode ook te gebruiken en tot actie over te gaan.

Makkelijker overstappen

Betaalvereniging Nederland, die zich namens onder meer banken en betaalinstellingen buigt over vraagstukken over betalingsverkeer, ziet het meenemen van het rekeningnummer als een van de opties om makkelijker over te stappen. 'De Europese Centrale Bank kijkt al naar meerdere opties. Zo wordt ook bekeken of aliassen, zoals je persoonlijke telefoonnummer, zouden kunnen worden gebruikt', zegt woordvoerder Berend Jan Beugel.

Beugel wijst erop dat er in Nederland al een goed functionerende overstapservice is voor betaalrekeningen, die in het buitenland vaak als voorbeeld dient. 'Maar dit moet, zoals de ACM al zegt, in de eerste plaats op Europees niveau worden geregeld.'

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant