ACM: 'Pas op voor vakantie-aanbieder DeReisPlanner'

ACM: 'Pas op voor vakantie-aanbieder DeReisPlanner'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de praktijken van DeReisPlanner. Het bedrijf biedt consumenten een abonnement aan waarbij ze voor 149,99 euro twee weken per jaar op vakantie kunnen in het buitenland. Consumenten geven aan dat ze een beloofde mail met meer informatie niet ontvangen hebben, maar wel een factuur van bijna 150 euro.

DeReisPlanner geeft geen duidelijkheid om welke villa’s het gaat en hoe de consument deze kan boeken. Na 14 dagen ontvangen consumenten een rekening en worden zij per mail en telefonisch onder druk gezet om deze te betalen. Ook heeft het bedrijf heeft niet duidelijk gemaakt welke villa’s worden aangeboden en hoe het boekingsproces werkt. Consumenten worden daarom geadviseerd om toegezonden facturen niet te betalen.

In strijd met consumentenrecht

Overtredingen van DeReisPlanner zijn nog niet vastgesteld, maar het bedrijf achter DeReisPlanner NOPN B.V. handelt vermoedelijk in strijd met de regels van het consumentenrecht. Bij het afsluiten van een overeenkomst moeten consumenten alle belangrijke informatie over het aanbod ontvangen die zij nodig hebben om een goede beslissing te kunnen nemen. Wanneer een bedrijf belangrijke informatie niet verstrekt kunnen consumenten niet tot betaling worden verplicht.

Via het loket ConsuWijzer van ACM zijn veel meldingen over DeReisPlanner binnengekomen. NOPN B.V. heeft niet gereageerd op het verzoek om te stoppen met het incasseren van facturen. Het bedrijf zegt wel gestopt te zijn met klantenwerving. Om verdere schade voor consumenten te beperken, waarschuwt de ACM nu voor dit bedrijf. Heb jij een factuur ontvangen van DeReisPlanner? Hier vind je een voorbeeldbrief van de ConsuWijzer waarmee je aangeeft de overeenkomst vernietig.

'Betaal niet bij onvoldoende informatie over aanbod'

De ACM geeft aan sinds kort ook klachten te ontvangen over andere bedrijfjes die vergelijkbare verkooptechnieken erop na lijken te houden. De Autoriteit adviseert consumenten om rekeningen niet te betalen als men onvoldoende geïnformeerd is over het aanbod en het bedrijf hierover een mail te sturen. ACM belooft verdere stappen te zetten wanneer dit nodig is om deze praktijken te stoppen.

Lees ook: Oneerlijke handelspraktijk - DeReisPlanner rekent 150 euro voor 'gratis' abonnement

Bron: ACM

Ook interessant