ACM treedt op tegen tegenwerkende huisartsen

ACM treedt op tegen tegenwerkende huisartsen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan huisartsen die patiënten belemmeren over te stappen naar een andere huisarts uiteindelijk een boete opleggen. Dit meldt nieuws.nl.

Een woordvoerder laat dat weten in een reactie op een woensdag gepubliceerd onderzoek van patiëntenfederatie NPCF. 'Het is belangrijk dat consumenten zelf kunnen kiezen bij welke huisarts zij zich kunnen inschrijven. Als zij willen wisselen, moet dat gewoon kunnen tenzij er een hele goede reden voor is', aldus de woordvoerster.

De ACM noemt het 'teleurstellend' dat artsen patiënten nog steeds hinderen bij de overstap. Samen met het NPCF wordt gekeken hoe groot het probleem is. 'Zodra er concrete aanwijzingen zijn, ondernemen we actie. In eerste instantie door kenbaar te maken dat de artsen in strijd met de regels handelen en anders volgen boetes.'

Onderlinge afspraken

Woensdag meldde de NPCF het vermoeden dat huisartsen onderling afspraken maken over de overname van patiënten. Nieuwe huisartsen nemen bijvoorbeeld geen patiënten aan als er geen toestemming is van de huidige arts. Ook wordt gezegd dat de patiënt in het verkeerde postcodegebied woont.

Bron: Nieuws.nl

Ook interessant