ACM waarschuwt voor onterechte rekeningen incassobureaus

ACM waarschuwt voor onterechte rekeningen incassobureaus

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de agressieve werkwijze van diverse incassobureaus. Volgens de toezichthouder zetten ze consumenten onder druk om onterechte rekeningen te betalen.

Het gaat om AMK Company, Be Clean, Activa Finance / Activa Collectum, Co Jansen, Unic Parts en Debt Pay. De in totaal zes partijen uit de melding zouden facturen proberen te innen voor bedrijven als Beyond Beauty, Buy2fly, Center Wellness en Euro Loterij.

Het gaat om veel geld, in veel gevallen tot honderden euro's per consument. Bij de toezichthouder bestaat het vermoeden dat er een heus netwerk van incassobureaus actief is. Ze zouden al voor zo'n 6 miljoen euro hebben geprobeerd te innen.

Lees ook: Activa Finance belt consumenten voor niet-bestaande rekeningen

Samenwerking met het Openbaar Ministerie

De ACM merkt dat de personen achter de incassobureaus hun agressieve praktijken onder steeds wisselende bedrijfsnamen voortzetten. Daarom kiest de ACM ervoor om consumenten actief te waarschuwen. De toezichthouder werkt ook nauw samen met andere partijen, zoals de politie en het Openbaar Ministerie.

De gewraakte werkwijze van de incassobureaus is steeds dezelfde. Eerst worden consumenten telefonisch benaderd met een aanbod voor bijvoorbeeld de huur van een huisje, een goedkope reis of korting op producten. Vaak is er helemaal geen overeenkomst. Toch belt het incassobureau soms maanden of jaren later de consument omdat hij nog een rekening zou hebben openstaan.

Gebeld door een incassobureau: wat moet je doen en wat zijn je rechten?

De Consumentenbond is blij met de waarschuwing van de ACM, maar vindt ook dat er meer moet gebeuren om dit soort praktijken tegen te gaan. De belangenorganisatie benadrukt dat er kabinetsplannen zijn die kunnen helpen bij het effectief bestrijden van misleidende telefonische verkoop en de bijbehorende agressieve incasso. Zo heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) een verbod aangekondigd op telemarketing. Daarnaast ligt er een kabinetsplan voor een verplichte registratie voor incassobureaus.

Lees meer over dit onderwerp op Opgelicht?!

Direct Solutions

Radar Radio heeft al eerder het incassobureau Direct Solutions onderzocht vanwege de klachten die Radar over dit bedrijf kreeg. Dit incassobureau had dezelfde werkwijze als de incassobureaus waar deze waarschuwing voor geldt.

Direct Solutions: let op voor de werkwijze van deze incassobemiddelaar

Bron: ANP

Ook interessant