Actie om diefstal van e-bikes te stoppen

Actie om diefstal van e-bikes te stoppen

Er moet een einde komen aan de toenemende diefstal van e-bikes. Met de campagne 'Stop fietsdiefstal' willen verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en de politie de eigenaren van de elektrische fietsen erop wijzen dat ze een tweede slot moeten gebruiken.

Hoe bescherm je je fiets of e-bike tegen diefstal? Hieronder enkele tips:

  • Gebruik een tweede slot, en bij voorkeur ook 2 verschillende sloten (er zijn verschillende slotsoorten: een ringslot, een beugelslot en een kettingslot);
  • Zet je fiets vast (aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal);
  • Zorg dat je de gegevens van je fiets in een notiteboekje hebt opgeschreven (denk aan: framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur);
  • Zet je fiets op een goed zichtbare plek, waar vaak mensen langskomen;
  • Maak je slot hoog vast, als het slot op de grond ligt is het eenvoudiger los te maken door er stenen op te gooien;
  • Laat een kettingslot liever niet 'los' bungelen, maar wikkel het enkele keren om je fiets (of bijvoorbeeld de lantaarnpaal).

Meer tips op de site van 'Stop fietsdiefstal' en op de site van Radar.

Kijk terug: Radars uitzending over de accu's van e-bikes

Verdubbeling aantal diefstallen

De fietsen hebben een gemiddelde aanschafwaarde van 2000 euro en zijn daarom een gewild object voor dieven. Uit cijfers van de verzekeraars blijkt dat het aantal diefstallen van e-bikes sinds 2010 meer dan verdubbeld is.

'Tijd voor een campagne'

'Zo kan het niet langer' aldus Mojgan Yavari, coördinator van het Landelijk platform voor Aanpak Fietsdiefstal. 'Door de populariteit van e-bikes rijdt iedereen van jong tot oud op deze fietsen. Het risico op diefstal bij sportverenigingen, stations en andere openbare gelegenheden neemt daarmee sterk toe. Tijd dus voor een campagne'.

Bron: ANP

Ook interessant