toggle menu

Advies: leer kleuters al Engels

Advies: leer kleuters al Engels

Kleuters moeten op school al Engels leren en niet lastig worden gevallen met het uit het hoofd leren van feiten.

Dat schrijft het AD donderdag op basis van een commissie die donderdag advies uitbrengt over de toekomst van het onderwijs.

Jonge kinderen pikken makkelijker talen op

Het Platform Onderwijs 2032 vindt het belangrijk om vroeg te beginnen met andere talen, waarvan Engels de belangrijkste is, omdat kinderen op jonge leeftijd makkelijker talen oppikken. Feiten leren is tegelijk minder belangrijk geworden, omdat parate kennis door de opkomst van de smartphone minder relevant is.

Update: 1 oktober, 08:40 uur: 'Persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke en sociale vaardigheden moeten een prominentere plek krijgen in het onderwijs'

Taal en rekenen (wiskunde) blijft voor alle leerlingen essentieel. Er moet in het onderwijs wel meer aandacht komen voor het gebruik ervan in de praktijk, zo vindt Het Platform Onderwijs 2032. Voorbeelden die worden genoemd zijn het schrijven van een sollicitatiebrief, het omgaan met geld en het lezen van statistieken. 'Het platform vindt dat de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen én maatschappelijke en sociale vaardigheden een prominentere plek in het onderwijs moeten krijgen. Leerlingen moeten zich kunnen ontplooien, kennis hebben van de samenleving waarin ze leven en weten hoe ze daaraan kunnen bijdragen.'

Staatssecretaris Sander Dekker zei een klein jaar geleden een samenhangende visie over de inhoud van het onderwijs te missen en hij vroeg Nederlanders mee te denken in een nationale dialoog. Iedereen kon ideeën met hem delen via sociale media (#onderwijs2032). 'Een kind dat vandaag voor het eerst naar school gaat, solliciteert in 2032 naar zijn eerste baan', zei hij toen.

Het platform heeft over de ideeën nagedacht en een plan uitgewerkt. De komende zes weken gebruikt het platform om het advies te toetsen bij leraren, leerlingen, schoolleiders, ouders, ondernemers, bestuurders en maatschappelijke en culturele organisaties. Aan het einde van het jaar gaat het advies naar het kabinet.

Bron: ANP MediaWatch / AD

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant