toggle menu

AFM: 'Pas op met obligaties van het Nederlands Innovatiefonds'

AFM: 'Pas op met obligaties van het Nederlands Innovatiefonds'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor aanbiedingen van het Nederlands Innovatiefonds B.V. (NIF). Er is mogelijk sprake van een wetsovertreding.

Het NIF biedt obligaties aan waarbij de AFM vermoedt dat het fonds op zijn site en in een brochure onjuiste informatie verstrekt en essentiële informatie weglaat. Verder vermoedt de toezichthouder dat slechts een beperkt deel van het opgehaalde geld is besteed aan nieuwe, innovatieve technologieën en dat het overgrote deel van het opgehaalde bedrag in zijn geheel niet is belegd, maar is gebruikt voor andere doelen. Mogelijk overtreedt het NIF hiermee de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc).

Heel andere zaken

Het Nederlands Innovatiefonds zegt met de obligaties geld aan te trekken om te investeren in nieuwe, innovatieve technologieën. Op basis van rekeningafschriften van het fonds en daaraan gelieerde entiteiten, die in het bezit zijn van de AFM, 'krijgt de AFM het vermoeden dat slechts een beperkt deel van de het opgehaalde geld hieraan is besteed', aldus de toezichthouder op zijn website. Het overgrote deel van het opgehaalde geld is overgemaakt naar andere ondernemingen die worden geleid door dezelfde directie als het Nederlands Innovatiefonds en wordt besteed aan heel andere zaken dan waarover beleggers zijn geïnformeerd.

Alvast een waarschuwing

De AFM treedt op tegen instellingen die consumenten onjuiste, onduidelijke en/of onbegrijpelijke informatie verstrekken. De AFM heeft nog geen overtreding van de Whc vastgesteld, maar waarschuwt consumenten al wel.

Bron: AFM

Meer over:

Ook interessant