AFM: Risico's van crowdfunding onderschat

AFM: Risico's van crowdfunding onderschat

De risico's van crowdfunding worden mogelijk onderschat. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag op basis van de eerste uitkomsten in een evaluatie van de crowdfundingvoorschriften die per 1 april zijn geïntroduceerd.

Een deel van de investeerders zou de kans op het mislukken van projecten te laag inschatten. Op basis van de huidige kennis is de veronderstelde faalkans van 2,5 procent niet realistisch, aldus de toezichthouder. Daarnaast acht ongeveer 40 procent van de respondenten de risico's van crowdfunding lager dan die van beleggingsfondsen en aandelen.

Verspreiden over meerdere projecten

De AFM raadt consumenten aan een verantwoord deel van hun vermogen in crowdfunding te investeren en dit te spreiden over meerdere projecten. Als richtlijn hanteert de toezichthouder daarbij een limiet van maximaal 10 procent van het vrij belegbaar vermogen.

Moeilijk inschatting maken

Door het relatief korte bestaan van crowdfunding en de grote diversiteit is het volgens de AFM op dit moment lastig om een goede inschatting te maken van de risico's. De toezichthouder benadrukt dat investeerders zelf een gedegen risicoanalyse moeten doen.

Kickstarter

De uitkomsten van de volledige evaluatie worden in het voorjaar van 2017 verwacht. Bij crowdfunding legt een groep mensen ieder een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. Via websites als Kickstarter worden investeerders doorgaans beloond met een vroege levering van het product dat ze financieren.

Bron: ANP

Ook interessant