background branding

AFM waarschuwt voor 'boilerroomfraude'

geld.jpg

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor twee partijen die proberen beleggers waardeloze aandelen of zelfs nepaandelen aan te smeren. Dat liet de toezichthouder donderdag weten.

Het gaat om zogenoemde boiler rooms, die vaker opduiken. Dit keer gaat het om WB-Invest en Tax Strategies. Voor de laatste had de Spaanse toezichthouder al eerder gewaarschuwd. De eerste probeert aandelen Ferrari te verkopen, weet AFM.

Fraude

Boiler room is een verzamelnaam voor organisaties en personen die zich met dergelijke frauduleuze praktijken bezighouden. Ze maken gebruik van betrouwbaar ogende websites en soms van namen die lijken op die van bekende financiële organisaties en zetten gehaaide verkopers in.

Niet eenvoudig

Op basis van signalen van onder meer consumenten, doet AFM zelf onderzoek naar boiler rooms. Dat gebeurt in samenwerking met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders. Het is niet eenvoudig deze organisaties en personen aan te pakken. Ze opereren vaak vanuit het buitenland en veranderen snel van naam.

Bron: ANP