toggle menu

AFM wil aanpassing regelgeving

AFM wil aanpassing regelgeving

Consumenten beter beschermen tegen malafide praktijken en ruimere mogelijkheden om informatie te delen met toezichthouders. Volgens De Autoriteit Financiële Markten is dit nodig.

De AFM schrijft dat in een zogenoemde wetgevingsbrief aan het ministerie van Financiën. Daarin geeft de toezichthouder aan welke aanpassingen van regelgeving kunnen helpen de financiële markten eerlijker en transparanter te maken.

Bevoegdheid veranderen

Soms verkrijgt de AFM via tips of eigen onderzoek informatie over misstanden waartegen zij niet bevoegd is op te treden, maar waar andere instanties wel wat aan zouden kunnen doen. Het is in de meeste gevallen echter niet toegestaan die informatie te delen. Dat moet veranderen, vindt de AFM.

Als recent voorbeeld noemt de AFM de samenwerking met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij de aanpak van misstanden bij incassobureaus. Beide toezichthouders zijn bevoegd daar tegen op te treden, en willen graag de krachten bundelen. De AFM mag evenwel geen informatie verstrekken aan de ACM.

Kortere lijnen

Ook met de Autoriteit Persoonsgegevens wil de AFM graag kortere lijnen kunnen onderhouden. Zij wijst er daarbij op dat opslag van grote hoeveelheden data, waaronder ook persoonsgegevens, steeds vaker voorkomt bij aanbieders van financiële diensten en producten.

Daarnaast wil de AFM samen kunnen optrekken met het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Dat beschikt namelijk over informatie die nodig is om te bepalen of accountantsorganisaties genoeg doen om zaken als corruptie, witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant