Afvalbedrijven willen afspraken over verwerken jeukrupsen

Afvalbedrijven willen afspraken over verwerken jeukrupsen

Afvalbedrijven willen de restanten van weggezogen eikenprocessierupsen wel verwerken, als er afspraken komen over de vereiste verpakking van het materiaal en over de manier waarop de rupsenresten worden aangeboden bij vuilverwerkers. Woensdag heeft de Vereniging Afvalbedrijven daarover overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Eerder bleek dat het aantal eikenprocessierupsen was verdriedubbeld op veel plaatsen in Nederland in vergelijking met vorig jaar. Vrijdag luidde de belangenorganisatie van groenbedrijven Cumela Nederland de noodklok, omdat veel afvalbedrijven weigeren om zakken met rupsen en nesten te verbranden. Als de zakken scheuren, zouden medewerkers van vuilverbranders in contact komen met de brandharen, die ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De brandharen van deze rupsen veroorzaken bijvoorbeeld irritatie van de huid, luchtwegen en ogen. Wat moet je doen als je in aanraking bent geweest met deze rups? Radar zette het voor je op een rij:

Wat kun je doen na contact met brandharen?

Attero bespreekt opties om afval te verwerken

Afvalenergiebedrijf Attero onderzoekt wat veilige verwerkingsmethodes zijn, aldus een woordvoerder maandag. Een mogelijkheid is om stevige zakken met rupsenmateriaal handmatig in de verbrandingsoven te gooien. Een andere optie is dat groenbedrijven de resten zelf verbranden en daarna de as bij de vuilverwerker afgeven. 'Het is een nieuwe materie voor onze branche waar we absoluut niet op zaten te wachten. Maar er moet wel een oplossing komen voor deze calamiteit, want volgend jaar zitten we er weer mee.'

De extreme overlast van de jeukrupsen duurt nog tot in augustus. Heb jij vragen over de eikenprocessierups? Wetenschappers en experts beantwoorden sinds donderdagavond ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest.

Update 10 juli 2019:  Jeukrupsafval voorlopig in containers

Totdat de oplossing er is, blijven de rupsen veilig opgeborgen in containers, zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na overleg met verwerkers, groenbeheer en natuurexperts.

Volgens een woordvoerder is er 'geen acuut gevaar', en blijven de zakken vol rupsjes - die door groenbeheerders worden weggezogen - voorlopig in containers.

Met de hand

Een oplossing kan volgens de Vereniging Afvalbedrijven zijn om rupsenafval handmatig in de verbrandingsoven te gooien. Een andere optie is het storten van de resten op een stortplaats en daar dan direct een laag grond of klei overheen te plaatsen. De vereniging gaat zo snel mogelijk bij de aangesloten verwerkers inventariseren wie in staat is rupsenafval te verwerken. Niet alle afvalbedrijven zullen deze zomer rupsenresten innemen.

Naar verwachting is er binnen enkele weken een oplossing, terwijl verder wordt nagedacht over de verwerking in volgende zomers.

Vogels

Vogels zijn geduchte aanvallers van de eikenprocessierups. Onderzoek in een proefgebied in Drenthe heeft aangetoond dat er veel minder rupsennesten voorkomen in een gebied waar veel vogels rondvliegen. Ook waren de wel aangetroffen nesten daar veel kleiner volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups en de Wageningse universiteit (WUR).

Onderzoekers hingen in Wapserveen vogelnestkasten in 64 bomen. Nu blijkt dat de jeukrups in die bomen 127 nesten heeft gemaakt. Maar in een vergelijkbaar gebied in dezelfde omgeving zaten 356 nesten, bijna driemaal zoveel, aldus de onderzoekers. De nesten in de bomen met de nestkasten waren ook niet zo groot, terwijl nesten in het andere gebied wel tot een meter lang waren.

Nestkasten

Koolmezen, spechten, spreeuwen en koekoeken eten de rupsen in de nesten en voeren ze aan hun jongen. 'Ophangen van nestkasten is een goede deeloplossing voor het rupsenprobleem', aldus bioloog Arnold van Vliet. 'Maar dat moet wel in het najaar gebeuren, zodat vogels niet elders gaan nestelen. Gemeenten kunnen rupseneters ook lokken met goede beplanting. Er loopt al een onderzoek naar de meest geschikte vegetatie.'

Bron: ANP

Ook interessant