toggle menu

AH stopt met verkoop omstreden E-nummers

AH stopt met verkoop omstreden E-nummers

Supermarktketen Albert Heijn stopt eind volgend jaar met de verkoop van producten voor kinderen waar omstreden kleurstoffen in zitten. Jumbo verwacht eind 2015 al zover te zijn, Lidl heeft inmiddels aangegeven al jarenlang een assortiment vrij van deze kleurstoffen te hebben.

Consumentenorganisatie foodwatch voert sinds vorige maand actie tegen producten waar deze zogenoemde Southampton Six kleurstoffen in zitten. Maandagavond besteedde Radar aandacht aan dit onderwerp in de uitzending.

Veiligheidswaarschuwing

Op de producten die de omstreden kleurstoffen bevatten moet sinds 2010 al een veiligheidswaarschuwing staan, waarin wordt gewaarschuwd dat het de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden. Foodwatch vindt echter dat deze kleurstoffen - E102, E104, E110, E122, E124 of E129 - helemaal niet in voedsel thuishoren.

A-merken

De stoffen zitten in bijvoorbeeld frisdrank, dressing en koekjes. Albert Heijn was in 2010 al gestopt met het gebruik van de kleurstoffen in producten van het eigen merk voor kinderen. Het is de bedoeling dat eind volgend jaar ook geen A-merken meer verkocht worden met deze E-nummers erin.

De E-nummers worden de Southampton Six genoemd omdat wetenschappers van de Universiteit van Southampton erachter kwamen dat ze hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

Meer over dit onderwerp.

Bron: ANP

Ook interessant