Ajax-directeur Marc Overmars verlaat omstreden cryptobedrijf

Ajax-directeur Marc Overmars verlaat omstreden cryptobedrijf

Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, is gestopt met zijn werkzaamheden voor cryptovalutabedrijf Xpose Protocol. Dat meldt een woordvoerder van de club aan Radar. Overmars had zich naar eigen zeggen ‘vooraf beter moeten verdiepen in de zaak.‘

De voetbalclub meldde eerder dat het om een privéaangelegenheid ging en dat Overmars met zijn adviseursfunctie niet erg betrokken was bij het cryptobedrijf. De raad van commissarissen van Ajax wilde niet reageren tegenover Het Parool.

Vraagtekens bij de ‘privéaangelegenheid’

‘Je ziet wat er gebeurt’, zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, tegen Het Parool. Hiermee verwijst Olfers naar de berichtgeving in de media. ‘De ogen zijn erop gericht en Ajax wordt in verband gebracht met iets dat lijkt op een piramidespel.’ Bovendien zet de hoogleraar haar vraagtekens bij de ‘privéaangelegenheid’. 

De hoogleraar is van mening dat de toezichthouders de afweging hadden moeten maken of het ‘merk Ajax’ geassocieerd kan worden met een piramidespel. ‘Ik vraag me af wat het wegingskadar is op basis waarvan Ajax dit soort nevenfuncties accordeert.’

Bert Slagter sprak tegenover Het Parool van ‘één grote scam’. ‘Ze zetten influencers in om hype te creëren, zodat veel mensen instappen, deden beloftes die te mooi waren om waar te zijn.’ Slagter is verbonden aan de website LekkerCryptisch. 

Van 125 miljoen dollar naar slechts een kleine 4 ton

Afgelopen voorjaar werd Overmars als adviseur van Xpose Protocol gepresenteerd, een in anonimiteit verstopt bedrijf in cryptomunten. De koers van deze munten loopt heel snel op, maar daalt ook weer snel. De oprichters willen op deze manier snel geld verdienen en laten de investeerders met de verliezen achter. Journalisten die verslag doen over de cryptowereld waarschuwden voor een piramidespel. 

BNR nieuwsradio meldt dat, sinds de aankondiging van de directeur voetbalzaken in mei, dat de marktwaarde van Xpose naar 125 miljoen dollar steeg. In de maanden daarop, waar talloze beloftes niet werden nagekomen, daalde de waarde terug naar een kleine vier ton. Vooral jongeren zijn hier de dupe van.

In een uitzending van Radar kwamen de omstreden cryptovaluta ook aan bod. Er werd toen aandacht besteed aan de belofte van gouden bergen die werd meegegeven aan een tal van nieuwe cryptomunten. Vasco Rouw, een andere adviseur van Xpose Protocol, gaf toen in een schriftelijke reactie aan geen enkele manier te zien hoe het cryptovalutabedrijf de koers kunstmatig heeft opgedreven. 

Cryptovalutabedrijven vaak in juridisch niemandsland 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft aan tegenover Het Parool dat er geen wettelijk grond is om tegen dit soort zaken op te treden. Cryptovalutabedrijven bevinden zich vaak in juridisch niemandsland.

 Bron: Het Parool, BNR Nieuwsradio, Ajax

Ook interessant