toggle menu

Akkoord privacyschild meteen van kracht

Akkoord privacyschild meteen van kracht

Het nieuwe Europees-Amerikaanse akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens treedt dinsdag in werking. EU-commissaris Vera Jourová (Consumentenzaken) en de Amerikaanse handelsminister Penny Pritzker ondertekenden het 'privacyschild' dinsdagmorgen in Brussel.

De overeenkomst moet waarborgen dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet zomaar kunnen snuffelen in data van Europese internetgebruikers, zoals adresgegevens of de burgerlijke staat die iemand aan bijvoorbeeld Facebook heeft toevertrouwd.

Herstel consumentenvertrouwen

'Dit nieuwe wettelijke kader zal het vertrouwen van de consument herstellen', aldus Jourová. Burgers die menen dat bedrijven onzorgvuldig omgaan met hun gegevens kunnen eenvoudiger aan de bel trekken. Ondernemingen die zich niet aan de regels houden, kunnen sancties krijgen.

'Rommelig en complex' akkoord

De Europese Consumenten Organisatie BEUC zet vraagtekens bij de persoonsbescherming in het akkoord. Directeur-generaal Monique Goyens vindt het nieuwe akkoord 'rommelig en complex'. 'Consumenten weten doorgaans niet waar hun gegevens worden opgeslagen en wie er toegang tot heeft, en ze hebben daar ook geen controle over.' De BEUC denkt dat een rechter er opnieuw een streep door zou zetten.

Dat deed het Europees Hof van Justitie eind vorig jaar met de vorige overeenkomst, het vijftien jaar oude 'Veilige Haven'-akkoord. Nadat klokkenluider Edward Snowden had onthuld dat Amerikaanse diensten op grote schaal bij persoonsgegevens konden komen van gebruikers van internetdiensten als Facebook en Google, was een Oostenrijkse student naar de rechter gestapt. Hij kreeg gelijk en daarom moest het akkoord worden herzien.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant