AliExpress, Amazon en eBay halen onveilige producten sneller uit webshop

AliExpress, Amazon en eBay halen onveilige producten sneller uit webshop

Vier grote internetbedrijven beloven binnen twee dagen na een melding van de autoriteiten onveilige producten uit hun digitale schappen te verwijderen. AliExpress, Amazon, eBay en Rakuten-France hebben daarvoor een code ondertekend met de Europese Commissie. Het gaat om allerlei producten als speelgoed, kleding en elektronica maar niet om levensmiddelen.

Ook kunnen consumenten zelf problemen met hun onlineaankopen melden bij de vier ondernemingen. Ze beloven daar binnen vijf dagen op te reageren.

Er is nu alleen een EU-richtlijn die gebiedt dat gevaarlijke spullen 'snel en efficiënt' uit het assortiment moeten worden gehaald zonder tijdslimiet. Autoriteiten uit 31 landen wisselen via een Europees waarschuwingssysteem informatie uit over onveilige producten. De meldingen betreffen steeds vaker producten uit webwinkels.

Webwinkel net zo veilig

EU-commissaris Vera Jourová, (consumentenzaken): 'Steeds meer mensen in de EU kopen online. Dat moet in de webwinkel net zo veilig zijn als in de traditionele winkel. Ik roep andere online-marktplaatsen op zich bij dit initiatief aan te sluiten.'

Ontstaan terugroepactie

Dagelijks worden er producten teruggeroepen omdat deze gevaarlijk kunnen zijn. Radar zocht eerder uit hoe deze productwaarschuwingen tot stand komen.

Hoe ontstaat een terugroepactie?

Ook deed Radar onderzoek naar de betrouwbaarheid van online warenhuis AliExpress: Waar moet je op letten?

Bron: ANP

Ook interessant