Alle zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 september een 13-wekenecho krijgen

Alle zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 september een 13-wekenecho krijgen

Vanaf 1 september is het mogelijk voor alle zwangere vrouwen om een 13-wekenecho te krijgen. De 13-wekenecho wordt naast de al bestaande 20-wekenecho ingevoerd op advies van de Gezondheidsraad. Honderden echoscopisten hebben hier nu een speciale opleiding voor gehad. 

Met de 13-wekenecho kunnen meerdere ernstige afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord. 'Denk aan een open schedeltje, ontwikkeling van de organen of hersenafwijkingen', verklaart hoogleraar verloskunde Katia Bilardo aan RTL Nieuws. 

Extra paar weken

Deze extra paar weken kunnen belangrijk zijn als het nodig is om een zwangerschap af te breken. 'Door al met dertien weken te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij de baby, hebben de toekomstige ouders meer tijd om te beslissen hoe ze hiermee omgaan. Er is ook meer tijd voor aanvullend onderzoek', meldt Bilardo. Bovendien zullen dan de psychische gevolgen vaak minder heftig zijn. 

13-wekenecho voor structurele afwijkingen

De echo van rond de tien tot twaalf weken is er vooral om te bepalen hoe lang iemand al zwanger is. Ook als er sprake is van een een- of meerling. 

De 13-wekenecho kijkt daarentegen ook naar structurele afwijkingen. 'De techniek is anders voor deze echo en daarom moesten honderden echoscopisten extra worden opgeleid. Die opleidingen zijn nu afgerond', zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Na jaren van voorbereiding is dit nu gelukt. 'Het is geweldig dat we dit nu kunnen aanbieden voor iedere zwangere vrouw die dat wil', zegt hoogleraar Bilardo. 

NVOG

'De 13-wekenecho is inderdaad voor grove, maar vaak dodelijke afwijkingen', laat de hoogleraar verloskunde Christianne de Groot, woordvoerder van Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) weten. 'De 13 weken echo sluit de 20 weken echo niet uit. Bij de 20-wekenecho kunnen er pas afwijkingen worden gezien, zoals hartafwijkingen of neurologische afwijkingen. Wij staan erachter om de 13-wekenecho aan vrouwen aan te bieden, nadat ze goed zijn voorgelicht. De keuze om het wel of niet te doen is aan de vrouw zelf.' 

Vanaf 1 september

De 13-wekenecho zal vanaf augustus onderdeel zijn van de zorg. Vanaf 1 september moet de echo beschikbaar zijn voor alle zwangere vrouwen. 'Waar je ook woont en zonder kosten', aldus de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. 

Verder onderzoek

Uit onderzoek moet nog blijken of de echo zal blijven. 'Ik verwacht dat heel veel vrouwen hier gebruik van gaan maken', aldus hoogleraar Bilardo. 'De vraag blijft natuurlijk wel of het meer stress oplevert', stelt NVOG. Dit wordt in de komende vier jaar bij de 13-wekenecho nog onderzocht. 

Bron: RTL Nieuws

Ook interessant