'Alleen goedkopere cholesterolverlagers vergoeden'

Zorgverzekeraars moeten in principe alleen nog de goedkope cholesterolverlager simvastatine vergoeden. Dat heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Ab Klink van Volksgezondheid geadviseerd.

Volgens het CVZ, de organisatie die namens het kabinet onderzoekt welke medische voorzieningen in het basispakket van de zorgverzekering thuishoren, werkt simvastatine vrijwel altijd net zo goed als andere middelen, maar is het beduidend goedkoper. Het CVZ verwacht dat de overheid met de maatregel ongeveer 200 miljoen euro per jaar kan besparen.

Het CVZ wil dat artsen patiënten alleen duurdere middelen voorschrijven als het medisch noodzakelijk is dat die een specifiek middel slikken. Volgens het college speelt dit bij ongeveer 20 procent van de patiënten.

De besparing zorgt ervoor dat de premie voor de ziektekosten die elke Nederlander moet betalen, minder zal stijgen. Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders slikken een cholesterolverlager. Van hen gebruikt circa 900.000 een duurder middel dan simvastatine. Volgens het CVZ zal dit aantal in 2009 gestegen zijn tot 1,1 miljoen.

De minister neemt adviezen van het CVZ meestal over.

Bron: ANP.

Ook interessant