toggle menu

Alleen niet-rokers krijgen in België longmedicijn

Alleen niet-rokers krijgen in België longmedicijn

Buitenlands consumentennieuws.

Longpatiënten in België kunnen voortaan alleen nog het peperdure medicijn Ofev krijgen als ze kunnen aantonen dat ze niet meer roken. Tesco verkoopt alleen nog rechte croissants en de selfiezucht van strandgangers in Argentinië wordt een babydolfijn fataal.

GB: Tesco verkoopt alleen nog rechte croissants

19 februari

Britse supermarkt Tesco gaat alleen nog maar rechte croissants verkopen. Nadat de verkoop van het van oorsprong Franse broodje tegenviel besloot de supermarktgigant onderzoek te doen. Daaruit blijkt dat 75 procent van de klanten liever rechte croissants kopen, omdat die gemakkelijker te besmeren zouden zijn. Ook zouden Britse supermarktklanten rechte croissants 'beschaafder' vinden.

België: Medicijn tegen ernstige longaandoening alleen voor niet-rokers

18 februari

Patiënten in België die lijden aan longfibrose, komen voortaan alleen nog maar in aanmerking voor het peperdure medicijn Ofev als ze kunnen aantonen dat ze niet meer roken. Ze moeten daarvoor zelfs een urinetest afleggen. Behandeling met het geneesmiddel Ofev kost de nationale Belgische ziektekostenverzekeraar Riziv handenvol geld: per patiënt ieder jaar zo'n 30.000 euro. Het helpt tegen klachten van kortademigheid en het gevoel te stikken. Voordat patiënten er aanspraak op kunnen maken, moeten ze aantonen dat ze minstens vier weken niet meer roken.

Argentinië: Selfies worden babydolfijn fataal

18 februari

Een babydolfijn in de Argentijnse kustplaats Santa Teresit kwam dichtbij het strand en werd door enkele mensen op het strand uit zee gehaald voor een selfie. Dat wilde een heleboel andere mensen op het stand ook. Zo ging het dier rond door een meute fotograferende badgasten. De dolfijn van een relatief kleine soort die voor de kust van Zuid-Amerika voorkomt, overleefde deze belangstelling niet en stierf door uitdroging.

Mexico: Paus suggereert nut voorbehoedsmiddelen

18 februari

Paus Franciscus zei tijdens zijn bezoek aan Mexico, dat er een duidelijk moreel verschil is tussen het voorkomen van zwangerschap en het plegen van abortus. Het doden van het ongeboren kind, abortus, is geen optie in de rooms-katholieke kerk en de paus stond daarom onder voorwaarden open voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen, aldus El Universal.

Australië: Strijden tegen aanwaaiend gras

18 februari

Een aanwaaiende grassoort is een plaag voor het Australische stadje Wangaratta. Het zogeheten tuimelkruid panicum effusum (harige paniek) stapelt zich op tegen huizen en tuinen en deuren en ramen raken geblokkeerd. Soms reikt het kruid wel tot dakhoogte, meldt de Australische editie van The Guardian. De bewoners van het stadje moeten het gras meerdere keren per dag weghalen om hun huizen en tuinen bereikbaar te houden.

China: Gedwongen verhuizen vanwege telescoop

16 februari

De Chinese overheid laat 9110 mensen verhuizen omdat ze te dicht bij een nieuwe radiotelescoop wonen. De telescoop heeft een diameter van 500 meter en is 's werelds grootste radiotelescoop. De bewoners in een gebied van vijf kilometer rond de schotel in Guizhou moeten weg vanwege het elektromagnetische veld dat wordt gecreëerd. Zo'n veld is schadelijk voor de mens. De betrokkenen krijgen van de overheid een tegemoetkoming van omgerekend 1650,- euro.

Frankrijk: 'Hygiëne restaurants kan beter'

15 februari

De Franse voedsel- en warenautoriteiten zijn niet tevreden over de hygiëne in veel Parijse restaurants. Bij controles in 1500 etablissementen in de hoofdstad kreeg slechts 34 procent de waardering 'goed' van de Directie Voedselvoorziening (DGAL).

Bron: The Guardian, ANP, RTL Nieuws

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant