toggle menu

Als ouder alleen op reis met kind: 'Trek extra tijd uit'

Als ouder alleen op reis met kind: 'Trek extra tijd uit'

Een vader of moeder die deze zomer met een minderjarig kind op vakantie gaat, moet extra tijd uittrekken bij vertrek vanaf Schiphol. Als je als ouder of grootouder alleen met je kind of kleinkind op reis gaat, moet je toestemming hebben van de beide ouders om het land uit te kunnen. De controle daarop kan veel tijd kosten.

Om internationale kinderontvoering te voorkomen controleert de Koninklijke Marechaussee (KMar) of deze toestemming er is. 'Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de KMar extra onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag. Dit kan niet aan de balie gedaan worden. We adviseren mensen daarom op tijd te vertrekken, want anders bestaat de kans dat de vlucht wordt gemist', aldus Coskun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Bewijs van toestemming

Reizigers kunnen oponthoud voorkomen door een formulier in te vullen dat het centrum samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de KMar heeft ontwikkeld. Dit formulier is een middel om aan te tonen dat de benodigde toestemming er is. Het kan dit jaar voor het eerst ook digitaal worden ingevuld.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant