'Alternatieve toets voor zzp'ers in de maak'

'Alternatieve toets voor zzp'ers in de maak'

Staatssecretaris Eric Wiebes komt met een alternatief plan om schijnzelfstandigheid bij zzp'ers te bestrijden. Het huidige wetsvoorstel om schijnconstructies tegen te gaan, waar de meerderheid van de Tweede Kamer al weinig enthousiast over was, verdwijnt daarmee in de prullenmand. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) zaterdag.

Belangrijk kenmerk van het alternatieve systeem is dat er onderscheid wordt gemaakt per sector. Met name in sectoren waarin risico's van schijnconstructies groter zijn, zal strenger worden getoetst. In andere sectoren kunnen dan modelcontracten worden opgesteld, waardoor echte zzp'ers niet worden opgezadeld met administratieve rompslomp.

In het oorspronkelijke plan moest de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) voor zzp'ers en freelancers vervangen worden door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Onder meer Wiebes' eigen VVD had al de nodige kritiek op het plan, net als werkgeversorganisaties en regeldrukwaakhond Actal. Ook zou het plan een flinke kostenpost betekenen voor de Belastingdienst die voor het elektronisch afgeven van een BGL een kostbaar nieuw systeem zou moeten optuigen.

Met de BGL zouden, anders dan bij de VAR, de zzp'er en de opdrachtgever verantwoordelijk worden voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Nu kunnen mensen op papier werken als zzp'er, maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Als dat leidt tot problemen met de Belastingdienst, zijn de financiële consequenties altijd voor de zzp'er.

Naar verluidt zal Wiebes de Tweede Kamer maandag via een brief op de hoogte stellen van de nieuwe plannen.

Bron: ANP / FD

Meer over:

Ook interessant